Ett möjligt första vaccin mot MERS
Foto: Istockphoto

Ett möjligt första vaccin mot MERS

Ett möjligt vaccin mot den potentiellt dödliga MERS-infektionen som drabbat mellanöstern kan var på väg.

21 aug 2015, kl 09:56
0

Snart kan det vara möjligt att testa ett första vaccin på människor mot MERS-infektioner.

MERS står för Middle east respiratory syndrome vilket är en virusorsakad luftvägsinfektion som är potentiellt dödlig. Sjukdomen identifierades för första gången bland människor i Saudiarabien 2012. Infektionen orsakas av ett coronavirus, MERS-CoV, och drygt 500 personer har hittills mist livet på grund av sjukdomen. Det är främst i mellanöstern som sjukdomen spridits men det senaste utbrottet skedde i Sydkorea under den första delen av sommaren. Enstaka fall har diagnostiserats på skilda platser i världen och gäller då personer som rest från sjukdomsdrabbade områden.

Symtomen på sjukdomen är feber, hosta och lunginflammation men man kan även se symtom från mag- och tarmkanalen. Det är främst bland människor med andra sjukdomar och nedsatt immunförsvar som sjukdomen är farlig för.

Det finns hittills ingen specifik behandling mot infektionen men nu kan ett möjligt vaccin vara på väg. Tidskriften Science Translational Medicine har publicerat lovande resultat som visade att Rhesusapor som fått ett syntetiskt DNA-vaccin utvecklade immunitet mot MERS-CoV. Viruset tros från början ha spridit sig från kamelsläktet till människor och vaccinforskarna lyckades även isolera skyddande antikroppar från kameler som fått vaccinet.

Nästa steg är att testa vaccinet på människor och projektet genomförs som ett samarbete med läkemedelsbolaget Inovio. Enligt bolagets pressmeddelande planeras de första kliniska testerna att komma igång innan året är slut. Forskarna menar att det en fördel att MERS-vaccinet är ett DNA-vaccin då det gör det möjligt att snabbt producera stora mängder vaccin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng