Annons

Vi tycker – hur ska en omreglering gå till?

Alliansens företrädare har uttryckt enighet om att det svenska apoteksmonopolet bör avskaffas. Om man förutsätter att apoteksmonopolet i dess nuvarande form kommer att försvinna, på vilket sätt bör denna förändring ske?

27 okt 2006, kl 18:28
0

Stefan Carlsson, vd, Apoteket:


Omregleringen måste ske utan att patientsäkerheten åsidosätts och utan att hela landets läkemedelsförsörjning hotas. Det är positivt att både receptbelagda och receptfria läkemedel utreds samtidigt.
Osäkerheten om de framtida marknadsförutsättningarna riskerar att hämma Apotekets utveckling till men för kunderna.


Cecilia Bernsten, ordförande, Sveriges Farmacevtförbund:


Det viktigaste är att förändringarna görs med eftertanke, så att man verkligen uppnår eftersträvansvärda effekter. En rejäl konsekvensanalys krävs innan man sätter igång. De som ska förändra måste tänka mycket, använda människor som är insatta, och se till att man inför förändringen står på en faktamässig grund. Det är viktigt att man tar tag i frågorna omedelbart, men inte att man förändrar omedelbart.
Man måste också ta lärdom av andra länder, i Norge blev
det ju exempelvis inte så lyckat från början och man var sedan tvungen att lappa och laga i systemet.
Det är också viktigt att man gör saker i rätt ordning. Man bör absolut inte börja med att tillåta receptfritt i handeln.

Mikael Hoffman, ordförande i läkemedelskommittén, Östergötland:

En eventuell konkurrensutsättning måste förberedas noggrant så att alternativa aktörer får en faktisk möjlighet att etablera sig. Service, inklusive i glesbygd, samt kvalitet och säkerhet vid expedition av läkemedel får inte riskeras och måste kunna utvecklas.

Högkostnadsdatabasen och läkemedelsförteckningen måste hanteras nationellt. Apotekets månadsvisa återrapportering utgör idag en viktig förutsättning för landstingens arbete med decentraliserat kostnadsansvar och kvalitetsuppföljning. En avreglering får inte äventyra detta arbete.

Kennert Lenhoff, ordförande i läkemedelskommittén, Blekinge:

Apoteket har låga distributionskostnader, men också dålig tillgänglighet. Om monopolet försvinner bör man förvissa sig om att kostnaderna inte skenar iväg. Förmodligen kommer tillgängligheten att öka. Det bör också finnas kvalitetskrav, utbildad personal och garanterat sortiment.
Så bara släppa fritt är inte hela lösningen. Kanske kan man göra någon motsvarighet till de vårdavtal som finns inom sjukvården, där det finns kravspecifikationer på privata vårdenheter, vårdcentraler med mera.

Steinar Höeg, vd för Astrazenecas marknadsbolag:

De senaste uttalandena i monopolfrågan innebär att regeringen vill investera mer tid i att hitta den ?rätta? lösningen. Det är bra så att vi inte bara byter till ett oligopol. Regeringen kan med fördel göra en förnyad analys av hela monopolfrågan. De viktigaste ingredienserna i en reform är tveklöst god tillgänglighet på läkemedel för patienter och egenvårdskunder genom ökat antal apotek med längre öppethållande.