Annons

Vaccinkoll på nätet

Det norska folkhälsoinstitutet har lanserat en ny internettjänst där föräldrar kan kolla vilka vaccin barnet tagit. Tjänsten kallas Mine vaksiner och byggs på för att göra det möjligt att också få information om rese- och influensavaccinationer.

5 dec 2011, kl 18:34
0

Information om vilka vaccinationer barnet har fått hämtas från det norska Vaccinationsregistret. Idag finns främst uppgifter om barnvaccinationsprogrammet. Men registret håller på att utvidgas. Resevaccinationer liksom influensavaccineringar som gjorts det senaste året finns också registrerade på sajten.

Genom tjänsten
kan man också skriva ut ett vaccinationskort att ta med sig när man reser utomlands.
? Det är lätt att glömma vilka vaccinationer man tagit och när. Ska du ut och resa blir det här en bra möjlighet att kolla om och vad man kan behöva uppdatera säger Norges hälso- och omsorgsminister till norska Dagens medicin.

I Sverige ligger
den här möjligheten långt fram i tiden.
? Tyvärr, konstaterar Inger Andersson von Rosen, utredare på Socialstyrelsen.
? Det är ett bra system. Men när Smittskyddsinstitutet började lansera ett frivilligt vaccinationsregister för några år sedan sa Datainspektionen nej.
? Ett bekymmer för oss är att många tror att vaccinationerna finns samlade någonstans.
Men det gör de alltså inte idag.

Vad alla nu
väntar på är att vaccinationsutredningen som föreslår ett hälsodataregister för vaccinationer ska bli verklighet. Men ännu har regeringen inte lämnat någon proposition i frågan.