Annons

Smittskyddet söker influensarapportörer

Som en väderprognos men istället för information om regn och snö ska man på kartor kunna avläsa förkylnings- och influensaläget i landet. Det är syftet med influensakollen som Smittskyddsinstitutet lanserade i november förra året. Men det krävs rapportörer.

20 jan 2012, kl 12:40
2

Hur säkra prognoserna blir beror på hur många som sluter upp som rapportörer till den här sajten. Den bygger nämligen på frivilliga rapporter från medborgarna.
-Idag har vi lite drygt 1000 deltagare som gått med, men vårt mål är 10 000 aktiva medlemmar, spridda i landet utifrån befolkningsunderlaget, säger AnnaSara Carnahan på Smittskyddsinstitutet.
-Då först blir influensakartan en möjlighet att få tillförlitlig information. På influensakoll.se finns tre olika kartor som visar spridningen av influensa, förkylning och magsjuka.

Vad är då
en aktiv deltagare?
-Tanken är att man lämnar en rapport kontinuerligt, en gång i veckan, även om man är frisk, säger AnnaSara Carnaham.
Den som deltar som rapportör kan också lämna in uppgifter om anhöriga, som till exempel farmor och barn.

Sverige är ett
av tio europeiska länder som deltar i det här projektet initierat av Nederländerna. Bland annat Portugal, Belgien och Storbritannien är med i EU-projektet. Målet är att också kunna publicera europeiska inflensa- och förkylningskartor baserade på deltagarna rapportering.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. De som ofta möter och tar hand om många smittade personer, oavsett om det är löss, förkylning, influensa, skabb, magsjuka och springmask är apotekspersonal i egenvården. De skulle kunna vara utmärkta rapportörer för allehanda smittor för att kunna motverka och minska spridning. Dock får de inte ställa diagnos i sin yrkesutövning men skulle kunna ge en indikation på hur läget är beroende på vilka symptom kundunderlaget har.