Under pandemin har flera viktiga reumatologiska läkemedel fått stor användning mot den svåra systemiska och livshotande inflammation som drabbar vissa covid-19-patienter. Det har skapat en ökad efterfrågan på dessa antiinflammatoriska läkemedel. En efterfrågan som tillverkarna inte kan hålla jämna steg med.
Läkemedelsvärlden rapporterade till exempel nyligen om global brist på IL-6-hämmaren tocilizumab på grund av denna pandemieffekt. En annan läkemedelsgrupp där brister av samma skäl har uppstått på många håll är glukokortikoider, bland annat dexametason.
Vill se ökad produktion av reumatologiska läkemedel
Nu går organisationen Eular ut och kräver jämlik tillgång till de antiinflammatoriska läkemedlen. Eular är en europeisk paraplyorganisation för vetenskapliga organisationer inom reumatologi i Europas länder samt för vårdprofessioner inom reumatologin och patientföreningar på området.
Eular kräver i sitt upprop även att företagen snabbt ska skala upp produktionen av de aktuella läkemedlen.
– Många läkemedel som traditionellt använts för att behandla reumatiska och muskuloskeletala sjukdomar, RMD:s, har blivit ledande covid-19-behandlingar. Därför måste regeringar och tillverkare snabbt ta nödvändiga steg för att se till att denna ökade efterfrågan inte påverkar livet för européer med reumatiska och muskuloskeletala sjukdomar, säger Eulars ordförande Annamaria Iagnocco i ett pressmeddelande.
Hon framhåller att läkemedlen är nödvändiga för att förebygga försämring och funktionsnedsättningar hos dessa patienter så att de till exempel kan fortsätta att yrkesarbeta. Och att behandlingarna även är viktiga för att förebygga komplikationer som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Eular efterlyser ett ”balanserat”förhållningssätt för att kunna möta covid-19-pandemin och samtidigt respektera behoven hos andra patientgrupper.