”Det är jätteviktigt att vara lyhörd och respektfull”
Gustav Bohlin.

”Det är jätteviktigt att vara lyhörd och respektfull”

På sajten pratavaccin.se ska man få tips på hur man kan prata med de som är skeptiska till covid-19-vaccinering.

20 sep 2021, kl 12:24
0

I dag lanseras pratavaccin.se, en sajt med råd och tips om hur man kan prata med personer i ens närhet som är skeptiska till eller oroliga för att vaccinera sig mot covid-19. På sajten, som är framtagen av den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, finns verktyg för hur man kan bemöta myter och missuppfattningar om vaccinerna.

– Många personer känner en genuin oro för att skadas av vaccinet, kanske har de också ett lågt förtroende för myndigheter. Ibland kan det därför vara lättare för en kompis eller släkting att nå fram med informationen och vi vill att vår sajt ska vara ett stöd till dem, säger Gustav Bohlin, utredare på Vetenskap & Allmänhet.

Vetenskapligt förankrad vägledning

Pratavaccin.se vänder sig alltså inte direkt till människor som är skeptiska eller oroliga för att vaccinera sig, utan till personer i deras närhet. På sajten finns vanliga myter om vaccinerna samlade, tillsammans med en tydlig och vetenskapligt förankrad vägledning för hur man kan bemöta dessa myter på ett konstruktivt sätt.

– Frågan om att vaccinera sig är väldigt känslig och den kan ofta vara svår att diskutera. Därför vill vi ge tydliga och enkla tips kring hur man kan närma sig och hålla sådana samtal, säger Gustav Bohlin.

Några av de myter som tas upp på sajten är till exempel att man kan få covid-19 av vaccinerna, att de innehåller mikrochip och att det inte är så viktigt att vaccinera sig om man inte tillhör en riskgrupp.

Det kan ju finnas en risk att skeptiker blir ännu mer skeptiska ju mer fakta man lägger fram. Förutom korrekt fakta, får man tips om hur man ska prata med dessa personer?

– Vi presenterar ett antal generella tips som är bra att tänka på oavsett vilken specifik missuppfattning man vill komma åt. Eftersom övertygelser ofta bygger på känslor och värderingar i högre grad än fakta är det jätteviktigt att vara lyhörd och respektfull gentemot den man pratar med. Andra tips handlar till exempel om hur man kan hitta rätt förutsättningar för samtalet eller minska risken för att bli osams.

Pratavaccin.se vill få fler att vaccinera sig

Vid skapandet av hemsidan har Vetenskap & Allmänhet haft en dialog med flera organisationer och myndigheter som till exempel Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det övergripande målet med pratavaccin.se är att fler personer ska välja att vaccinera sig mot covid-19. Men Gustav Bohlin framhåller att ett mål också är att lugna ner tonläget i frågan.

– Det är en hård ton både i medierna och privat och jag hoppas på en större respekt för varandra. Det tror jag också är vägen till att fler människor ska välja att vaccinera sig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng