Annons

Tysk prisreform kan få konsekvenser för EU

I en del av en större hälso- och sjukvårdsreform gör Tyskland om sitt
prissättningssystem för läkemedel. Planen är att det ska bli mer värdebaserat.

11 nov 2010, kl 12:49
0

Annons

Det tyska parlamentet är på gång att rösta igenom förändringar i prissättningssystemet för läkemedel. I stället för den nuvarande fria prissättningen vill man gå över till en mer värdebaserad form av prissättning. Meningen är att läkemedelsföretagen måste bevisa att deras produkter tillför ett mervärde jämfört med befintliga preparat för att det ska kunna vara möjligt att sätta ett högre pris.

I det nya prissättningssystemet kommer läkemedel som är nya på marknaden, att utvärderas i ett tidigt skede av landets hälsovårdsmyndighet, IQWIG. Om det då inte framkommer någon ny nytta jämfört med befintliga preparat kommer det inte bli möjligt för företagen att sätta ett högre pris. De nya reglerna förväntas spara omkring 1,7 miljarder euros årligen.

Analytiker tror att de tyska förändringarna kommer att få konsekvenser i resten av EU. Många andra marknader, som den franska och brittiska, har haft de tyska priserna som referenspriser när de sätter sina. Tyskland är också Europas största läkemedelsmarknad.

Sverige har i många fall använts som föregångare i de tyska diskussionerna. Tidigare i höstas kunde man bland annat läsa i Spiegel läsa om en jämförelse mellan tyska och svenska läkemedelspriser I där många av de jämförda preparaten var mellan 40 och 80 procent dyrare i Tyskland än i Sverige.