OECD varnar för dyra läkemedel

Särläkemedel som läkemedelsföretag kräver höga priser för riskerar att spräcka hälso- och sjukvårdens budget, enligt en ny rapport från OECD.

6 nov 2015, kl 08:20
0

Foto: iStockphoto

Den internationella organisationen OECD varnar för dyra läkemedel som utmanar hälso- och sjukvårdens budget.

Organisationen konstaterar att läkemedel står för så mycket som 20 procent av hälsoutgifterna. Under 2013 uppgick OECDs 33 länders läkemedelskostnader till 800 miljarder dollar, enligt OECD.

I rapporten skriver OECD att kostnaden för särläkemedel kommer att uppgå till 50 procent eller mer av läkemedelskostnaderna, inom en femårsperiod.

Läkemedelsvärlden har tidigare skrivit om att det sedan en tid pågår en diskussion i USA om de höga priserna på receptbelagda läkemedel och att värdebaserad prissättning därför kommit på tal. Vi har även skrivit om att amerikanerna betalar mer än dubbelt så mycket som européer för till exempel cancerläkemedel.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng