Annons
HPV-vaccin ingen orsak till POTS
Det finns inget vetenskapligt stöd för samband mellan HPV-vaccin och sjukdomarna POTS eller CRPS. Foto:iStockphoto

HPV-vaccin ingen orsak till POTS

Det finns ingen koppling mellan HPV-vaccin och de sällsynta nervsjukdomarna POTS eller CRPS, visar en vetenskaplig granskning som EMA har gjort.

6 nov 2015, kl 08:44
1

Annons

I Danmark har ett 50-tal fall av den sällsynta sjukdomen POTS anmälts som en misstänkt biverkan av vaccineringen med HPV-vaccin. Sjukdomen orsakar svimningar, yrsel och hjärtklappning och i Sverige finns några misstänkta fall rapporterade. Sedan i somras har europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, utrett om det och finns ett eventuellt samband mellan sjukdomarna CRPS eller POTS och vaccinet men efter granskningen har myndigheten nu kommit fram till att det inte finns något vetenskapligt stöd för att HPV-vacciner orsakar nervsjukdomarna CRPS eller POTS.

EMAs säkerhetskommitté PRAC har granskat data från kliniska prövningar, rapporter om misstänkta biverkningar, publicerade forskningsresultat och rådfrågat olika experter. Uppskattningsvis drabbas minst 150 flickor och unga kvinnor per miljoner invånare av POTS varje år och 150 av CRPS. Båda sjukdomarna förekommer även utan vaccinering, vilket var ett argument som EMA lyfte fram vid en presskonferens om rapporten under torsdagseftermiddagen.

Ungefär 500 000 personer har vaccinerats mot HPV-virus i Sverige sedan 2006. Vaccinerna ges för att skydda mot livmoderhalscancer och andra HPV-relaterade cancersorter.

I och med rapportens slutsatser finns ingen anledning att ändra rekommendationerna för hur vaccinerna används eller den aktuella produktinformationen, skriver EMA i sin rapport.

Säkerhetskommitténs rekommendation lämnas nu över till EMAs vetenskapliga kommitté, CHMP, för ett slutgiltigt utlåtande.

Även tidigare studier har visat att vaccinering mot HPV inte ökar risken för allvarliga biverkningar. Bland annat visade forskare vid Karolinska Institutet och Statens Serum Institut i Danmark, i en stor studie där 997 585 flickor mellan 10-17 år följdes genom patientdataregister, att vaccinationen inte ger någon ökad risk för allvarliga biverkningar.

HPV-vacciner är tillgängliga i EU under namnen Gardasil/Silgard, Gardasil 9, och Cervarix.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng