Annons

Tveksamt med acetylsalicylsyra till friska

Nyttan med att ge acetylsalicylsyra i förebyggande syfte till personer
utan tidigare hjärt-kärlsjukdom överväger inte riskerna. Det framgår av
en ny metaanalys som brittiska forskare gjort. Främst är det risken för
allvarliga blödningar som utgör ett hot.

29 maj 2009, kl 11:32
0

Annons

Att ge acetylsalicylsyra, ASA, i lågdos till personer för att förebygga blodproppar är en vanlig behandling som används bland annat i Sverige. Här säger riktlinjerna att det i första hand ska ges till dem som redan drabbats av sjukdomar i kranskärlen eller stroke. Men frågan om det skulle vara bra att ge det även till personer utan sådan sjukdomshistoria har diskuterats på f lera håll. Tidigare studier har visat att det kan ha en skyddande effekt.

 De brittiska forskarna inom organisationen Antithrombotic Trialists Collaboration, har gjort en metaanalys av sex studier där ASA i låg dos använts i primärprevention. Totalt ingick 95 000 personer, alla med låg risk för kardiovaskulära sjukdomar. Personerna följdes i genomsnitt sju år.

Resultatet, som publicerats i tidsskriften Lancet, visar att nyttan med den primärpreventiva behandlingen är tveksam jämfört med risken. Totalt fann de att i gruppen som fått acetylsalicylsyra inträffade 0,0051 allvarliga kardiovaskulära händelser person och år. Samma siffra i kontrollgruppen var 0,0057 vilket motsvarar en relativ risksänkning med 12 procent.

Risken att drabbas av allvarliga blödningar var högre i gruppen som behandlats med acetylsalicylsyra. Den relativa riskökningen för behandlade personer var 43 procent. Antalet allvarliga blödningar per person och år var 0,001 i acetylsalicylsyra jämfört med 0,0007 i kontrollgruppen.

Forskarnas slutsats är att även om det kan betraktas som mer allvarligt att drabbas av en icke-dödlig hjärtattack än av en icke-dödlig inre blödning, är nyttan med acetylsalicylsyra som primärprevention tveksam.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng