Annons
Tio storbolag stöder genprojekt
Foto: Istockphoto

Tio storbolag stöder genprojekt

I jakten på nya läkemedelskandidater har tio stora läkemedelsbolag ingått partnerskap med genprojektet Genomics England.

27 mar 2015, kl 12:25
0

Annons

I Storbritannien pågår ett stort genprojekt som håller på att kartlägga hela DNAt från 100 000 individer. För att kunna dra nytta av informationen från projektet har tio stora läkemedelsbolag ingått partnerskap med Genomics England.

Bland bolagen märks GSK, Roche, Astrazeneca, Biogen och Abbvie som tillsammans bildat ett konsortium. Målet är att hitta nya behandlingar mot cancer eller ovanliga sjukdomar med möjligheter till individanpassad terapi. Hittills har man kartlagt alla generna hos 3 000 individer och år 2017 ska målet på 100 000 vara nått. Fler än 4000 forskare deltar i projektet som är det hittills största av sitt slag.

I veckan presenterades resultat från det isländska projektet som kartlagt drygt 2600 invånares hela DNA och även skaffat genetisk information från fler är 100 000 personer. Denna kartläggning har gjorts av DeCode Genetics som köptes av Amgen för två år sedan. Genom att man har tillgång till journalmaterial samt kunskap om många individers släktskap kommer det bli lättare att hitta varianter av gener som ger ledtrådar till nya behandlingar.

Tidigare i år har USAs president Obama meddelat att en massekvensering av gener ska göras genom vad som kallas Precision Medicine Initiative.