Annons

Tarmbiopsi avslöjar cancerrisk

Glutenintoleranta med inflammation i tarmslemhinnan flera år efter diagnos löper högre risk än tillfrisknade att drabbas av lymfom.

7 aug 2013, kl 08:14
0

Annons

I en ny studie som letts av forskare från Karolinska Institutet visar de att personer med celiaki löper närmare 4 gånger, 3,78 gånger, högre risk att drabbas av cancer i lymfsystemet om tarmen inte läker, medan patienter vars tarm läkte hade 1,5 gånger högre risk. Att få tarmen att läka är alltså viktigt för att minska risken för lymfom konstaterar forskarna.

I studien identifierade forskarna 7 625 patienter med glutenintolerans, som följdes under drygt åtta år. Hos 57 procent, 4 317 patienter, hade tarmen läkt medan de resterande patienternas tarmludd fortfarande var skadat när biopsin togs.
Studien visar att man med en kontroll-biopsi efter att patienten startat behandlingen kan skilja ut de som löper hög respektive låg risk för lymfom i framtiden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng