Annons

Imbruvica subventioneras endast för en indikation

Imbruvica igår i högkostnadsskyddet för behandling mot kronisk lymfatisk leukemi men inte mot mantelcellslymfom.

22 jun 2015, kl 08:32
0

Annons

Det nya cancerläkemedlet Imbruvica som innehåller ibrutinib ingår nu i läkemedelsförmånen med begränsning. Subventionen gäller för patienter med kronisk lymfatisk leukemi, KLL, som tidigare fått behandling eller som har genmutationen TP53.

Däremot har TLV beslutat att inte subventionera läkemedlet för behandling av mantelcellslymfom, MCL, som är en andra indikation som Imbruvica är godkänt för. Myndigheten säger att det finns flera behandlingsalternativ vid MCL men också att de har omfattande biverkningar. Men man anser att det inte finns tillräckliga belägg för att Imbruvica skulle vara ett bättre läkemedel för patienterna med MCL i relation till jämförelsealternativen.

Beslutet om subventionen för behandling av KLL grundas på att patienterna som får Imbruvica lever längre utan att sjukdomen förvärras jämfört med om de fått rituximab kombinerat med idelalisib som är ett alternativ. Kostnad per kvalitetsjusterat levnadsår för Imbruvica vid KLL jämfört med rituximab plus idelalisib är 830 000.

Imbruvica tillhör en ny klass läkemedel som kallas BTK-hämmare och verkar genom att blockerar Brutons tyrosinkinas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng