Triptaner tycks inte skada foster

Det tycks inte vara någon allvarlig risk att använda andra triptaner än sumatripan under graviditet.

7 aug 2013, kl 08:21
0

Ny kunskap från farmaceutiska institutionen vid Oslo Universitet visar att gravida kan använda andra triptaner än sumatriptan för att behandla migrän.

I Läkemedelsverkets anvisningar rekommenderas gravida att inte använda triptaner. Även om de inte visat på forsterskadande effekter är kunskapen begränsad, enligt Läkemedelsverket.Den enda triptan som det funnits viss dokumentation på är sumatriptan.
– Det är i stort sett den enda triptan som används under graviditet, säger Katerina Nezavalova Henriksson vid den farmaceutiska institutionen till norska Dagens Medisin.

I en studie av Katerina Henriksson med kollegor syns risken för medfödda missbildningar inte var högre hos barn vars mödrar använt triptaner.
– Och det som är extra spännande är att vi inte fann någon skillnad mellan sumatriptan och andra triptaner, säger Katerina Nezavalova till tidningen.
Resultatet bygger på en registerstudie där forskargruppen följt 181 125  gravida. Av dem använde 1 465 triptaner, 0,8 procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng