Australisk prispress får kritik

Regeringsbeslut som sänker statens kostnad för läkemedel kritiseras av såväl industri som apoteksägare.

7 aug 2013, kl 11:02
0

Kostnaderna för läkemedel tär på de flesta länders ekonomi och världens regeringar försöker pressa kostnaderna.

I Australien har ett nytt beslut som innebär att kostnaderna för de knappa 500 läkemedel som ingår i landets läkemedelsförmån (Pharmaceutical Benefits Scheme) minskar med cirka 18 miljoner dollar om året, fått kritik från såväl läkemedelsindustrin som öppenvårdsapoteken.
Kostnadsminskningen sker främst på läkemedel med generisk konkurrens och innebär att intäkterna för apoteken också minskar.

Branschorganisationen för den forskande industrin, Medicines Australia, är upprörd och säger i ett uttalande publicerat i PharmaTimes att förändringen är extraordinär och har beslutats utan samråd med industrin.
Apoteksföreningen, The Pharmacy Guild of Australia, är också kritisk till lagändringen.
”Förändringen innebär att den svåra ekonomiska miljön för öppenvårdsapotek blir ännu svårare” skriver föreningen i ett pressmeddelande. Föreningen kritiserar liksom industrin att regeringen inte samrått innan beslutet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng