Smittades av ny influensa av sin far

Det första fallet av smitta mellan människor av den nya fågelinfluensan H7N9 har rapporterats från Kina.

8 aug 2013, kl 07:49
0

I somras kom forskning som antydde att den nya fågelinfluensan H7N9 kan smitta mellan illrar, som blir sjuka på ungefär samma sätt som människor. Den brittiska tidskriften BMJ har nu publicerat den första fallrapporten som visar på möjlig smitta mellan två människor.

Det handlar om far och dotter. Den 60 år gamla mannen besökte regelbundet en fågelmarknad och blev sjuk fem till sex dagar efter det senaste besöket, i mars i år. Han avled någon månad senare.

Dottern, 32 år gammal, blev också sjuk trots att hon inte hade någon känd kontakt med fåglar. Däremot vårdade hon sin far utan något skydd och blev sjuk sex dagar efter den sista kontakten med fadern. Även dottern avled i sviterna av influensan.

Dessutom isolerades två nästan genetiskt identiska virusstammar från far och dotter, och det pekar enligt forskarna på en direkt smittoöverföring. 

Myndigheterna testade 43 personer som varit i nära kontakt med kvinnan, men ingen av dem hade smittats av H7N9. Inte heller hittade man viruset hos levande fåglar i bostadsområdet.

Forskarna menar att det sannolikt rör sig om det första fallet av direkt smitta av H7N9 mellan två människor. Men forskarna vet inte exakt hur dottern smittades och de påpekar att viruset ännu inte sprids effektivt mellan människor.  

Det har totalt rapporterats 134 fall varav 43 dödsfall av H7N9 i Kina och närliggande länder. Kinesiska myndigheter har bland annat stängt fågelmarknader för att begränsa smittspridningen. Mellan slutet av maj och mitten av juli rapporterades inga nya fall, men därefter har en person insjuknat i den nya fågelinfluensan.

Nu planerar forskare att mutera H7N9 för att se hur det kan bli farligare för människor och på så sätt förbereda samhället vid en eventuell pandemi. På grund av de diskussioner som omgav liknande forskning på H5N1 kommer forskarna att låta särskilda biosäkerhetskommittéer utvärdera experimenten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng