Svenskar använder minst antibiotika i Norden

Sverige ligger nu lägst i Norden i antibiotikaförsäljning. Men för kinoloner ligger vi fortfarande på en hög nivå jämfört med våra
grannländer.

17 aug 2009, kl 11:34
0

Annons

Det är en rapport från de nordiska ländernas läkemedelsmyndigheter som presenterar siffror för en minskad antibiotikaanvändning i Sverige. 15 definierad dygnsdos (DDD) per 1000 innevånare och dag under 2008. Högst har Island som ligger på 23 DDD per 1000 innevånare och dag. I Sverige används mest penicilliner följt av tetracykliner. Näst högst ligger Danmark på 20 DDD per 1000 innevånare och dag.

Jämfört med de andra nordiska länderna är förbrukningen av kinoloner högre i Sverige och Finland än i de övriga nordiska länderna. Kinoloner används ofta för att behandla urinvägsinfektion. I de flesta nordiska länder har den kraftiga ökningen av antibiotikaanvändningen i mitten av 90-talet nu planats ut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng