Striden om Losec-kapslarna fortsätter

Läkemedelsverket vann rond två mot parallellimportörerna. Kammarrätten i Stockholm upphävde domen som medgav  försäljning av Losec-kapslar efter halvårsskiftet, men domen överklagas av företagen.

4 jul 2002, kl 07:15
0

Parallellimporterade Losec-kapslar får inte säljas efter den 30 juni 1999. Kammarrätten i Stockholm upphävde den 26 februari en tidigare dom från Länsrätten i Uppsala län, som gav parallellimporterande företag rätt att fortsätta sälja Losec.
Men parallellimportörerna har begärt prövningstillstånd, överklagat kammarrättsdomen, hos Regeringsrätten.
När Läkemedelsverket beslutade om avregistrering av Astras kapselform vid årsskiftet fick parallellimportörerna ett halvår på sig att avveckla sina lager av Losec-kapslar.
Parallellimportörerna tog Läkemedelsverkets beslut om avregistrering till Länsrätten i Uppsala län, som beslutade enligt företagens önskningar.
Nya turer
Ulf Janzon, VD för Paranova Läkemedel och ordförande i parallellimportörernas förening, är förvånad över att ingen av de två svenska domstolarna gått till EG-domstolen för att få större klarhet i den grundläggande frågan: är det en risk för folkhälsan om parallellimporterade läkemedel har en annan beredningsform än originalet?
Företagen har begärt inhibition, det vill säga att Länsrättens dom ska gälla tills Regeringsrätten fattat sitt beslut i sakfrågan. Om inhibition beviljas får företagen fortsätta sälja Losec-kapslar tills vidare.
Företagen har också begärt förlängd dispens från Läkemedelsverket till den 30 september.
Läkemedelsverket är tillfreds med Kammarrättens dom, att domstolen tagit intryck av verkets synsätt.
Chefsjurist Bengt Sjöberg tror däremot inte att en eventuell dom i Regeringsrätten skulle minska osäkerheten i andra frågor än den aktuella.
? Det ändras inte heller om EG-domstolen kopplas in, säger han. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng