Storbritannien kontraindicerar tre SSRI-medel till barn

Igår beslutade det brittiska läkemedelsverket MHRA att kontraindicera användning av tre ytterligare antidepressiva läkemedel till patienter under 18 år.

11 dec 2003, kl 12:08
0

Annons

Inom kort väntas den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA:s utredning om behandling av barn med SSRI-läkemedel vara klar. Utredningen är en följd av det flertal studier som på senare tid visat på risker för psykiska biverkningar vid SSRI-behandling av barn.

Den engelska läkemedelsmyndigheten, Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), beslutade igår att nationellt kontraindicera användning av sertralin, citalopram och escitalopram till barn under 18 år. Sedan tidigare har man även kontraindicerat paroxetin och venlafaxin. Användning av fluoxetin är inte kontraindicerad. Beslutet bygger på en bedömning från myndighetens expertgrupp CSM.

Det svenska läkemedelsverket deltar i EU:s utredning, men ser enligt information på sin hemsida i nuläget ingen anledning att i likhet med den brittiska myndigheten föregripa utredningsresultaten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng