Annons

Stora förändringar av apoteksdirektiv

Direktiven till apoteksutredningen som regeringen antog idag har förändrats på flera viktiga punkter. Men huvudförslaget, att i första hand skapa konkurrens i apoteksledet och först senare tillåta försäljning av fler receptfria läkemedel i butik, kvarstår.

21 dec 2006, kl 17:40
0

Annons

Regeringen har tagit bort skrivningen om att Apoteket bör få prisförhandlingsrätt innan nya aktörer kommer in på marknaden. Istället finns en mer allmän skrivning om att utredaren är fri att föreslå en förändrad prissättningsmodell innan omregleringen.

I de ursprungliga direktiven föreslogs att utredaren skulle analysera om Apoteket även i fortsättningen kan ombesörja läkemedelsförsörjningen i glesbygd. Denna formulering är nu borttagen.

– Det verkar som om regeringen tagit till sig mycket av kritiken från många instanser, med undantag av handeln. Nu ser det betydligt bättre ut. Det ser ut att kunna bli en gedigen utredning, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen.

Han är särskilt tillfreds med att utredaren i sitt förslag om nytt prissättningssystem även föreslås analysera konsekvenserna för industrin, “vad gäller dess förutsättningar att långsiktigt bedriva verksamhet inom forskning, utveckling och produktion i Sverige.”

I den nya versionen av direktiven betonas bland annat i högre grad än tidigare att förslagen ska överensstämma med EU-rätten. Dessutom framhålls nu att LFN bör ha en roll även framgent vad gäller subventioneringsbeslut och fastställande av maximala priser på läkemedel.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat blir Lars Reje särskild utredare.

Sveriges Farmacevtförbund (SFF) är positiva till förändringarna av direktiven.

“Särskilt positivt är det att regeringen framhållit vikten av en säker och ändamålsenlig läkemedelsanvändning i enlighet med våra önskemål”, skriver SFF i ett pressmeddelande.

SFF anser dock att jävsfrågan vad gäller statssekreterare Karin Johansson och hennes make (se artiklar länkade till höger) måste redas ut. 

“Våra krav på att alla fakta som konsultkontrakt, fakturor med mera ska redovisas öppet kvarstår och vi kommer nu att formellt rikta denna begäran till ledningen i Apoteket AB”, skriver SFF.