Annons

Stockholmarna förbrukar mest medicin i landet

Förbrukningen av läkemedel ökade förra året mest i Stockholms län. Blodfettssänkare och antidepressiva medel sålde mest.

3 sep 2003, kl 11:38
0

Annons

En undersökning som apotekare Björn Wettermark sammanställt för Stockholms läns landsting visar att varje stockholmare nu gör av med läkemedel för 2 800 kronor om året inberäknat samhällets subvention. Stockholm har därmed gått om både Göteborg och Malmö i läkemedelsförbrukning.
Mest pengar läggs på blodfettsänkare och antidepressiva medel. Det som särskiljer Stockholms län från övriga landet är livsstilen, menar Björn Wettermark. Stockholm har en stor utbredning av hiv och missbruk som inte finns i övriga landet.
Vad som också används i stora volymer är p-piller och sömnmedel. Läkare i Stockholm skriver också ut ovanligt mycket sällsynta läkemedel som mot MS och Alzheimers sjukdom. Även prostatamedel används mer i Stockholm beroende på att man hellre medicinerar än opererar.
Men i andra fall kan det vara så att stockholmarna övermedicinerar, säger Björn Wettermark till tidningen Metro. Han undrar till exempel varför det skrivs ut så väldigt mycket hudmedel just i Stockholm.