Annons
Stockholm storsatsar på vaccinering av 65+

Stockholm storsatsar på vaccinering av 65+

Med en massiv reklamkampanj ska Region Stockholm locka 65-75-åringar att vaccinera sig mot årets influensa.

30 okt 2019, kl 08:30
0

Vinterns influensaperiod närmar sig och 19 november startar regionerna runt om i landet sina kampanjer för att vaccinera så många som möjligt i riskgrupperna, de grupper i befolkningen som har en ökad risk att drabbas av svåra komplikationer av influensa.

Region Stockholm kommer i år att pröva ett i dessa sammanhang ovanligt grepp för att försöka förbättra sin vaccinationstäckning bland invånare i åldrarna 65-75 år. Regionen satsar förutom på sedvanlig väntrumsaffischering på marknadsföring i TV 4, på bussar och tunnelbanor och i Svenska dagbladet och lokaltidningen Mitt i med start 19 november.

– Vårt fokus är denna gång att nå de yngre ålderspensionärerna. Alla riskgrupper är viktiga att vaccinera och detta är den grupp där vi i många år har haft lägst täckning. Samtidigt är den största gruppen ålderspensionärer i detta åldersintervall, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Mindre än hälften vaccinerar sig

I riskgruppen ”alla som är äldre än 64 år” varierar den genomsnittliga vaccinationstäckningen mellan landets regioner. De som ligger bäst till – Jönköping, Kronoberg, Värmland, Östergötland och Blekinge – når 60 procent eller mer av denna åldersgrupp, medan Stockholm bara brukar nå omkring 50 procent.

De som drar ned siffran är just personer mellan 65 och 75 år – bland dessa stockholmare är det lång under hälften som brukar ta influensasprutan. Detta trots att Region Stockholm, liksom flertalet av regionerna, erbjuder kostnadsfri influensavaccinering för riskgrupperna.

Kampanjen har planerats med hjälp av en fokusgruppsundersökning.

– De flesta i den här åldersgruppen känner sig friska och tycker kanske inte att de har större behov än tidigare att skydda sig mot influensa. Dessutom har de i genomsnitt få kontakter med vården och nås därför inte av den vanliga informationen om att vaccinera sig, säger Per Follin.

– Fokus i årets informationskampanj kommer att vara att lyfta fram olika skäl att vaccinera sig mot influensa och förmedla att det innebär en omsorg om både sig själv och andra. Vi hoppas också skapa en vana att vaccinera sig hos de yngre ålderspensionärerna som följer med när de blir äldre.

Väntas slå hårt mot äldre

Målet är att på några års sikt nå upp till en 60-procentig vaccinationstäckning från 65 år och uppåt.

–´Dit når vi inte på ett år. Men vi hoppas att vårt nya grepp ska bli ett steg åt rätt håll. Det är värt ett försök och vi kommer att utvärdera kampanjen efter avslutad influensasäsong under våren 2020, säger Per Follin.

Än så länge har spridningen av säsongsinfluensan inte börjat ta fart i Europa. I Sverige har ännu bara ett fåtal sporadiska fall konstaterats. Enligt AnnaSara Carnahan , epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, förutspås virusstammen A(H3N2) bli dominerande under säsongens influensaepidemi. Det är samma stam som bland annat orsakade den så kallade Hongkonginfluensan 1968 och den brukar slå särskilt hårt mot äldre.