Annons

Statiner nyttiga även för äldre

Resultat från Prosperstudien visar att statiner minskar risken att drabbas av, eller dö av, hjärtsjukdom även för äldre. I studien fick försökspersoner mellan 70 och 82 pravastatin (Pravachol).

19 nov 2002, kl 14:43
0

Annons

Prosperstudien utfördes i Skottland, Irland och Nederländerna. Efter screening av över 20 000 patienter valdes 5 800 högriskpatienter ut. Efter en uppföljning på i snitt 3,2 år var resultatet minskad dödlighet i kranskärlssjukdomar med 24 procent och 15 procent minskad risk för de kombinerade faktorerna död i kranskkärlssjukdom, icke-fatal hjärtattack och fatal eller icke-fatal stroke. Kranskärlshändelser minskade med 19 procent.

Tidigare studier har visat på nyttan av statiner för unga eller medelålders patientgrupper. Bland äldre är hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken.

Resultaten från studien redovisades i måndags på American Heart Associations årsmöte.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng