SSRI ökar gastrointestinala blödningar hos äldre

En kanadensisk studie visar att risken för blödningar i övre magtarmkanalen ökar med intag av antidepressiva läkemedel som selektivt
hämmar upptag av serotonin.

22 nov 2001, kl 10:11
0

BIVERKNINGAR För att ta reda på sambandet mellan hämning av serotoninupptag och blödning i övre magtarmkanalen gjorde kanadensiska forskare en retrospektiv studie på 317 824 äldre människor som behandlades med antidepressiva läkemedel under åren 1992 till 1998.
Studien visade att antidepressiva läkemedel som i hög grad hämmar serotoninupptaget, ökade risken för blödning i övre magtarmkanalen. Efter justering för ålder och tidigare blödningar var risken för blödning signifikant ökad med 10 procent. Forskarna menar att denna ökning är kliniskt viktig för äldre patienter och patienter som tidigare haft gastrointestinala blödningar.
Den bakomliggande mekanismen är att serotonin förstärker trombocyternas aggregation. Eftersom trombocyter inte syntetiserar serotonin, minskar dessa inhibitorer mängden serotonin i trombocyterna. Det är möjligt att ökad biotillgänglighet för SSRI hos äldre patienter gör att medlen får en starkare antitrombocytisk effekt vid samma dos.
Resultaten överensstämmer med en tidigare studie med annat upplägg och forskarna menar att det stärker sambandet mellan serotoninåterupptagshämmare och gastrointestinal blödning. Det starkaste beviset kommer från en studie där SSRI gav tre gånger så stor risk som en kontrollgrupp. Patienter som tog tricykliska antidepressiva läkemedel hade däremot ingen förhöjd risk för blödning i övre magtarmkanalen.
Slutsatsen av studien är att äldre och patienter med tidigare gastrointestinala blödningar löper särskilt hög risk .
Brittish Medical Journal 2001;323:655-658

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng