Simvastatin minskar risk för hjärtinfarkt

Närmare en tredjedel av antalet hjärtattacker och slaganfall kan undvikas med användning av simvastatin oavsett ålder och kön enligt en ny studie som nyligen presenterades vid vid American Heart Association i USA. Enligt forskarna kan resultaten ses som det slutgiltiga beviset på statinernas positiva effekter. I HPS-studien, The Heart Protection Study, ingick mer än 20 […]

22 nov 2001, kl 10:07
0

Annons

Närmare en tredjedel av antalet hjärtattacker och slaganfall kan undvikas med användning av simvastatin oavsett ålder och kön enligt en ny studie som nyligen presenterades vid vid American Heart Association i USA. Enligt forskarna kan resultaten ses som det slutgiltiga beviset på statinernas positiva effekter.
I HPS-studien, The Heart Protection Study, ingick mer än
20 000 patienter från 69 olika sjukhus i England i åldern 40 till 80 år. Av dessa var 5 000 kvinnor, 6 000 hade diabetes och närmare 4 000 hade inte tidigare haft hjärtkärlsjukdom. Enligt studien skyddar simvastatin även om blodfetter eller kolesterol inte ligger särskilt högt. Förutom att antalet hjärtinfarkter och slaganfall minskade i den behandlade gruppen så minskade också antalet kranskärlsoperationer och amputationer.
Studien undersökte även effekt av antioxidanter och kom fram till att de inte gav någon fördel avseende hjärtkärlsjukdom.