Annons

Intensiv insulinterapi minskar dödligheten

Belgiska forskare har visat att behandling med insulin för att hålla blodsockernivån inom normala gränser minskar dödligheten med nästan hälften bland intensivvårdspatienter. Det visar en belgisk studie som fick avbrytas i förtid på grund av de goda resultaten. Studien, som publicerades i New England Journal of Medicine (2001;345:1359-1367), visar att högt blodsocker och insulinresistens är […]

22 nov 2001, kl 10:02
0

Belgiska forskare har visat att behandling med insulin för att hålla blodsockernivån inom normala gränser minskar dödligheten med nästan hälften bland intensivvårdspatienter. Det visar en belgisk studie som fick avbrytas i förtid på grund av de goda resultaten.
Studien, som publicerades i New England Journal of Medicine (2001;345:1359-1367), visar att högt blodsocker och insulinresistens är vanligt hos kritiskt sjuka patienter även om de inte tidigare haft diabetes. Forskarna följde 1 548 patienter där 87 procent inte hade någon tidigare diabetessjukdom. Samtliga patienter fick respiratorvård och de delades in i två grupper där den ena gruppen fick mer aktiv insulinbehandling än den andra.
Studien visar att efter tolv månader hade den aktiva behandlingen nästan halverat dödligheten under intensivvård från 8 procent till 4,6 procent.