Östrogen minskar inte risk för stroke

ÖSTROGEN Trots att många observationsstudier har kopplat postmenopausal östrogenterapi med reducerad risk för vaskulär sjukdom har oro kvarstått att dessa fynd inte beror på östrogenterapi utan på andra skillnader mellan användare och ickeanvändare. I en kanadensisk studie, undersöktes effekten av östrogenterapi på 664 postmenopausala kvinnor med en genomsnittsålder på 71 år som nyligen haft en […]

22 nov 2001, kl 10:14
0

Annons

ÖSTROGEN Trots att många observationsstudier har kopplat postmenopausal östrogenterapi med reducerad risk för vaskulär sjukdom har oro kvarstått att dessa fynd inte beror på östrogenterapi utan på andra skillnader mellan användare och ickeanvändare.
I en kanadensisk studie, undersöktes effekten av östrogenterapi på 664 postmenopausala kvinnor med en genomsnittsålder på 71 år som nyligen haft en ischemisk stroke eller TIA.
Under en uppföljningsperiod på 2,8 år förekom 99 fall av stroke eller dödsfall bland kvinnorna i östrogengruppen och 93 i placebogruppen. Östrogenterapi reducerade alltså varken risken för död eller risken för ischemisk stroke.
New England Journal of Medicine 2001;345:1243-1249

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng