Säkert med antidepressiva läkemedel vid graviditet och amning

Två nya studier visar att kvinnor som behandlas för depression inte behöver känna sig tvingade att avbryta medicineringen vid graviditet och amning.

22 nov 2001, kl 10:17
0

DEPRESSION Kvinnor med förlossningsdepression kan använda sertralin (Zoloft) när de ammar utan att märkbara mängder av läkemedlet överförs till barnen. Det visar en mindre studie som publicerades i American Jornal of Psychiatry (2002;158:1631-1637).
Forskarna mätte nivåer av serotonin hos kvinnorna och deras barn före behandlingen och 6 till 16 veckor under behandlingen med sertralin. Dosen varierade mellan 25 till 200 mg per dag. Hos barnen skilde sig inte sertralinnivåerna signifikant före och efter exponering för sertralin. Forskarna noterade att ingen av barnen uppvisade någon biverkan eller tecken på förändrat beteendet som kunde relateras till sertralin. De drar slutsatsen att behandling med sertralin är säkert vid amning och antar att det gäller även för andra SSRI trots att det inte har visats.
Men de poängterar samtidigt att man även i fortsättningen bör vara observant på oförklarliga förändringar hos barnen som irritabilitet eller förändrat sömnmönster och att man i så fall bör diskutera detta med sin läkare.
Enligt en annan studie i samma nummer av tidskriften (1728-1730) ökar användning av venlafaxin (Efexor), en serotonin-nor-
adrenalinåterupptagshämmare, under graviditet inte risken för fosterskador. Forskarna studerade 150 gravida kvinnor från sju olika sjukhus som behandlats med venlafaxin. De doser som användes var mellan 37,5 till 300 mg per dag under graviditetens första tre månader ? 34 kvinnor använde läkemedlet under hela graviditeten.
Dessa data jämfördes med resultat från en studie på 150 kvinnor som använde SSRI och en annan studie på 150 kvinnor som använde läkemedel under graviditeten som man vet inte ger fosterskador.
Förekomst av fosterskador och graviditetens längd liksom födelsevikt skilde sig inte mellan de tre grupperna. Det fanns en icke signifikant trend mot högre grad av spontanabort i venlafaxin- och SSRI-grupperna (12 respektive 11 procent) jämfört med den grupp som fått läkemedel som man vet inte ger fosterskador (7 procent). Läkarna menar att det kan finnas ett samband mellan depression och högre risk för spontan abort snarare än läkemedelspåverkan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng