Annons

Specialkost sänker kolesterol lika effektivt som statiner

Med en speciell diet som innehåller mycket fibrer och vissa kosttillskott kan man sänka höga kolesterolnivåer lika mycket som statiner. Det visar en kanadensisk studie.

26 aug 2003, kl 10:55
0

Annons

Kanadensiska forskare har visat att en diet som är rik på fibrer som havre och korn samt växtsteroler, sojaprotein och mandlar verkar reducera blodfetter lika effektivt som en daglig dos lovastatin 20mg.
I studien ingick 46 vuxna personer med förhöjda kolesterolvärden. De delades in i tre grupper. Kontrollgruppen fick en vegetarisk kost med liten andel mättat fett. Den andra gruppen fick samma diet men med tillägg av en daglig dos lovastatin. Den tredje gruppen behandlades med den speciella dieten med lågt innehåll av mättat fett och högt innehåll av fyra födoämnen som man vet kan sänka kolesterolet. Det är växtsteroler från berikat margarin, fibrer från havre och korn samt psyllium (frön som är rikt på gelébildande fibrer), sojaprotein från sojamjölk och sojaköttersättning samt mandlar.
Forskarna fann att nivåer av LDL-kolesterol reducerades med 28,6 procent hos patienter i den grupp som åt den kolesterolsänkande dieten. Det var signifikant mer än kolesterolnivåer hos patienter i kontrollgruppen och likvärdigt med minskningen hos patienter som behandlades med lovastatin (30,9 procent).
?Studien visar att det nu finns ett alternativ till läkemedel för att kontrollera höga kolesterol-värden?, säger forskaren som lett studien.
Forskarna tillskriver den förbättrade lipidsänkande effekten hos kosttillskotten till deras olika verkningsmekanismer. Fibrer ökar förlust av gallsyror. Växtsteroler reducerar kolesterolabsorption, och sojaprotein minskar kolesterolsyntesen i levern. Dessutom är det känt att mandlar innehåller en enkelmättad fettsyra som är känd för att sänka LDL-kolesterol.
JAMA 2003:290:502-510