Snabbast vinner

NICE, den engelska motsvarigheten till LFN, surnade till rejält efter att en rapport publicerad i Annals of Oncology placerade England i botten när det gäller patienters tillgång till nya cancerläkemedel. Rapporten, som är författad av Bengt Jönsson vid Handelshögskolan i Stockholm och Nils Wilking vid Karolinska institutet, jämförde 25 länders användande av nya cancerläkemedel. Och […]

25 maj 2007, kl 13:24
0

NICE, den engelska motsvarigheten till LFN, surnade till rejält efter att en rapport publicerad i Annals of Oncology placerade England i botten när det gäller patienters tillgång till nya cancerläkemedel. Rapporten, som är författad av Bengt Jönsson vid Handelshögskolan i Stockholm och Nils Wilking vid Karolinska institutet, jämförde 25 länders användande av nya cancerläkemedel. Och slutsatsen är inte helt förvånande att skillnaderna är mycket stora.
Vad NICE reagerade över var bland annat att rapporten var finansierad av Roche, som de menar rimligtvis är för en ökad användning. Nu hävdar forskarna att det inte alls har påverkat resultatet. Oavsett vilket finns det skäl för undran för den som läser rapporten. Naturligtvis är det allvarligt om din nationalitet avgör om du överlever en cancer eller inte. Men det är därmed inte självklart att det allra bästa ur ett samhällsperspektiv, som faktiskt rymmer andra patientgrupper än cancer, är att okritiskt börja använda alla nya cancerläkemedel bara för att de finns. Tycka vad man vill i denna fråga, men nog är det mer komplext än vad den svenska rapporten låter påskina: att den som använder de nyaste läkemedlen snabbast vinner.