7 av 10 känner till omregleringen

Enligt en undersökning tror över 70 procent av svenskarna att
tillgängligheten till apotek kommer att förbättras i och med
omregleringen av apoteksmarknaden men 25 procent befarar att priserna
på receptbelagda läkemedel försämras.

12 okt 2009, kl 14:09
0

Medvetenheten och kunskapen kring omregleringen av apoteksmarknaden varierar bland svenskarna, enligt en opinionsundersökning genomförd av Novus Opinion i september på uppdrag av Apoteket Omstrukturering AB. Resultatet, baserat på 1000 intervjuer, visar att 71 procent av de tillfrågade känner till omregleringen väl, 73 procent tror att tillgängligheten till apotek kommer att bli bättre, 88 procent tror att tillgängligheten till receptfria läkemedel kommer att förbättras och 83 procent tror att möjligheten att hämta ut receptbelagda läkemedel kommer att bli bättre eller lika bra som idag.

Drygt 60 procent känner till att högkostnadsskyddet förblir oförändrat samt att det från och med den första november blir möjligt att köpa receptfria läkemedel i handeln. 72 procent tror att priserna på receptfria läkemedel förblir som idag eller bättre men 25 procent tror att priserna på receptbelagda läkemedel kommer att försämras. Apoteket Omstrukturering AB påpekar dock i ett pressmeddelande angående opinionsundersökningen att det även i fortsättningen är staten som avgör priserna på de receptbelagda läkemedlen och att det inte spelar någon roll vilket apotek man vänder sig till för att få ut sin medicin.

Priserna på receptfria läkemedel bestäms dock av apotekskedjorna själva och därför kan man tänka sig en konkurrenssituation som potentiellt skulle kunna resultera i ett lägre läkemedelspris i vissa fall, tror Karl Arnberg, hälsoekonom på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
– Jag gissar att det kommer att se ut som på en normal marknad. Någon kedja kanske väljer att konkurrera med sina priser medan någon annan anser att deras varumärke är så starkt att kunderna kommer att välja dem i alla fall, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng