EMA slopar avgifter för råd till akademisk forskning

EMA slopar avgifter för råd till akademisk forskning

För att få fram fler särläkemedel slopar EMA avgifterna för rådgivning till utvecklare med rötter inom akademin.

24 jun 2020, kl 12:30
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA vill ytterligare stimulera utvecklingen av läkemedel mot sällsynta sjukdomar – särläkemedel eller på engelska ”orphan drugs”.

För att få fram fler orphan drugs har myndigheten nu beslutat att helt slopa alla avgifter för vetenskaplig rådgivning till akademiska forskare kring sådana läkemedel.

Avgifter hindrar särläkemedel

Bakgrunden är att akademisk forskning utgör en viktig bas för utvecklingen av särläkemedel och andra innovativa terapier. Nya metoder och behandlingar börjar, menar EMA, inte sällan sin resa i laboratorier på universitet och högskolor.

Samtidigt behöver akademiska forskare kunskap om bland annat regulatoriska krav och arbetssätt för att kunna utveckla nya läkemedel på ett så effektivt sätt som möjligt. De behöver rådgivning och information om vilken evidens som krävs och hur de bäst kan ta fram den.

Denna interaktion med EMA:s regulatoriska experter behöver enligt myndigheten komma så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Detta hjälper forskarna att ”navigera genom den regulatoriska processen och översätta sina upptäckter till patientfokuserade läkemedel”, skriver EMA i ett pressmeddelande.

Avgifterna bort

För att finansiera sin verksamhet tar dock myndigheten ut avgifter för tjänster som bland annat vetenskaplig rådgivning. Dessa avgifter har visat sig vara ett ekonomiskt hinder för akademiska forskare att ta hjälp av EMA. Det har diskussioner med företrädare för akademin enligt EMA visat.

Från och med 19 juni slopar nu därför myndigheten alla sådana avgifter när det gäller särläkemedel för forskare och utvecklare från akademin. Samma sak gäller icke vinstdrivande forsknings- och intresseorganisationer.

EMA:s grundavgifter för vetenskaplig rådgivning varierar mellan 44 400 och 89 000 euro vilket motsvarar cirka 467 000 – 936 000 kronor. Beträffande särläkemedel är dock redan avgiften nedsatt med 75 procent. Men nu slipper alltså akademiska forskare även de resterande 25 procenten på mellan omkring 117 000 och  234 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng