Så ska Sverige säkra tillgång till corona-vaccin

Så ska Sverige säkra tillgång till corona-vaccin

Tillsammans med sex andra länder deltar Sverige i den EU-gemensamma upphandlingen av vaccin mot covid-19.

24 jun 2020, kl 19:38
0

Annons

Sverige ska delta i den EU-gemensamma upphandlingen av vaccin mot covid-19, efter beslut av regeringen. Det har tidigare stått klart att Italien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna tecknat ett gemensamt avtal med Astrazeneca om 400 miljoner doser av bolagets vaccin mot covid-19 som är under utveckling.

Dessa fyra länder plus Sverige, Polen och Spanien ingår nu i en grupp som ska sköta förhandlingarna med olika vaccintillverkare som EU-kommissionen sedan kan teckna förköpsavtal med. Det eller de vaccin som förhoppningsvis kommer fram och visar sig fungera kommer därefter att fördelas mellan alla EU:s länder utifrån folkmängd.

Sverige i ”kärntrupp”

– Jag är stolt över att Sverige är ett av sju länder som ingår i den kärntrupp som ska sköta förhandlingarna med vaccinutvecklarna för EU:s räkning. Detta ger Sverige stort inflytande över processen. Den dagen ett vaccin väl finns på plats ska vi så snabbt som möjligt kunna återgå till ett mer normalt liv, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet ska alla EU:s medlemsländer få vaccin samtidigt. Länderna som är med i de gemensamma upphandlingarna får inte på egen hand förhandla med samma läkemedelsbolag som EU-kommissionen. Om de trots allt gör det måste de avstå från de avtal som EU-kommissionen tecknar.

För Sveriges del är det den nyligen utsedda vaccinsamordnaren Richard Bergström som är delaktig i upphandlingsprocessen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng