Slaget om Cipramil
största hittills i svensk domstol

Den stora striden för Lundbeck om patentet på Cipramil pågår runt om i Europa. Också i Stockholms tingsrätt, där ett tiotal stämningar lämnats in. Det gör målet till det största rörande läkemedelspatent hittills i Sverige.

20 jan 2003, kl 17:04
0

Den 16 december 2001 gick Lundbecks patent för storsäljaren Cipramil ut i Sverige.
Den 13 mars 2002 lanserade företaget Ratiopharm den första generiska kopian. En månad senare lämnade Lundbeck in en stämningsansökan om patentintrång till Stockholms tingsrätt.
Sedan dessa har företaget stämt tre generikaföretag till för patentintrång, som i sin tur stämt Lundbeck för ogiltiga patent. Sammanlagt hade vid årets början ett tiotal stämningar som gäller Cipramil lämnats in till tingsrätten.
Målet är därmed den största patentstrid om läkemedel som hittills utkämpats i svensk domstol.

Fåtal hittills
Till Stockholms tingsrätt, där alla patentmål i Sverige avhandlas, har sedan början av 90-talet ett fåtal av stämningsansökningarna gällt läkemedel. Förra året bröts den trenden då 16 stämningsansökningar av totalt drygt 50 gällde läkemedelspatent, varav de flesta alltså Cipramil.
Samtidigt pågår den här striden också i övriga Norden och i flera andra länder i Europa.
Cipramil är det danska företagets Lundbecks livsnerv och utgör minst 50 procent av omsättningen. Preparatet sålde förra året för närmare en halv miljard i Sverige. Därmed är förstås också generikaföretagen intresserade, som trots patentstridigheterna tagit cirka fyra procent av den svenska marknaden. Ett av dessa är för övrigt Lundbecks egna, CNS Pharma som av naturliga skäl inte stämts för patentintrång.

Patent på processen
För att förlänga tiden som ensam på marknaden ansökte Lundbeck, när patentet på substansen gick ut istället patent på den process som används vid framställningen av substansen.
? Processen att framställa citalopram är så besvärlig att det inte går utan att göra intrång, säger Leif Jokinen, vd för Lundbeck i Sverige.
Det gör det visst det, hävdar generikaföretagen.
Just nu verkar det vara fördel generikaföretagen. Domstolen i Finland fann det i ett utslag före jul troligt att den process de stämda generikaföretagen använde inte var ett intrång.
Försäljningspriset på Lundbecks Cipramil 20 mg 98 stycken är 790, 50 kronor. Generikaföretagen säljer citalopram för i snitt 374 kronor samma styrka och mängd. Billigaste generikapreparatet säljs dock av Lundbecks generikaföretag, CNS Pharma som tar 361 kronor för samma mängd och styrka.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng