Annons

Skåne överklagar TLVs förbud

Region Skåne kommer att överklaga TLVs beslut om att prisavtalet om en TNF-hämmare strider mot lagen.

18 jan 2013, kl 15:47
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ansåg i ett beslut den 14 januari att Region Skånes avtal med UCB Pharma strider mot lagen om läkemedelsförmåner. Beslutet innebär att landstingen inte får förhandla om rabatter på de läkemedel som tillhandahålls på öppenvårdsapotek och ingår i läkemedelsförmånen.

Regionen håller inte med om att sådana avtal ska förbjudas och kommer att överklagar beslutet till förvaltningsrätten. Enligt Region Skåne innebär avtalet att ytterligare 50 reumatiker i Skåne kunde behandlas med TNF-hämmare utan ökade kostnader. 
– Vi vill kunna teckna sådana här avtal i framtiden och vi håller inte med TLV om att det strider mot lagen. Vi tycker att det här är ett bra sätt att arbeta och det kommer även patienterna till godo, säger Maria Landgren, chef för läkemedelsenheten i Region Skåne.

Enligt Maria Landgren har man identifierat andra områden där liknande avtal skulle kunna träffas, men man avvaktarden juridiska processen.

Avtalet innebar att regionen skulle få en återbäring på 15 procent av all försäljning av läkemedlet Cimzia för reumatiker. Man uppmanade också läkarna att förhindra utbyte. I somras kom Kammarrätten i Göteborg fram till att rabattavtalet inte stred mot lagen om offentlig upphandling. Men TLV anser alltså att den strider mot lagen om läkemedelsförmåner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng