Läkemedel till äldre minskar

Under förra året minskade den olämpliga läkemedelsanvändningen bland äldre med i snitt sex procent. Det är ett trendbrott. Men få län nådde upp till målet; en minskning med minst tio procent.

21 jan 2013, kl 10:29
2

Eva Nilsson Bågenholm

För att förbättre läkemedelsanvändningen av äldre. Det vill säga i praktiken minska den, öronmärkte regeringen 325 miljoner kronor att fördelas på län som under 2012 fick ned användningen på vissa områden med minst tio procent. En förutsättning för att hela summan skulle delas ut var att minst fem län lyckades klara målet. Så blev det inte, bara Västmanlands och Blekinge av landets 21 län uppnådde målet. De två länen får dela på 200 miljoner och 125 miljoner kronor fryser inne. 

Läkemedelsindikatorerna för att få del av miljonerna var att förskrivningen av olämpliga läkemedel, som till exempel långverkande bensodiazepiner skulle minska bland 65-plussarna liksom de olämpliga kombinationerna av läkemedel. Den tredje indikatorn var att minska neuroleptikaförskrivningen på särskilda boenden.
– Personligen är jag imponerad av hur väl länen lyckats, även om få nådde målet, säger Eva Nilsson Bågenholm som är regeringens äldresamordnare.
– Vartenda län har minskat på den olämpliga förskrivningen. Och det är ett trendbrott. Tidigare har den bara ökat. I snitt har länen minskat med drygt sex procent, men många nådde upp i 8-9 procents minskning. 

Även 2013 ska länen uppmuntras att minska på förskrivningen. Men man ändrar på beräkningsmodellen så att län som ligger sämst till har större krav på sig än län med en bättre förskrivning. Förutom en ny beräkningsmodell tas indikatorn olämpliga läkemedelskombinationer bort och ersätts med användning av antiinflammatoriska läkemedel.
– Man måste vara oerhört försiktig när det gäller dessa läkemedel till äldre. Det finns ökad risk för till exempel hjärtsvikt och njurproblem, säger Eva Nilsson Bågenholm.
Under det här året får länen 300 miljoner kronor att dela på.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. En äldre person med flera sjukdomar får ofta läkemedel förskrivna av sk stafettläkare. Sedan fortsätter förskrivningen utan att någon tar helhetsansvar för att följa upp nödvändigheten av fortsatt medicinering och biverkningar – olämpliga läkemedelskombinationer. Här finns ett sätt att minska läkemedelsanvändningen. Det finns inte någon läkare som tar ansvar för helheten.

  2. Bra, helt enig med den kommentaren. Är själv läkare med 40 års erfarenhet av yrket. En sak man skulle kunna införa är att i stället för att “kryssa” för provförpackning vid förstagångsförskrivning, obligatoriskt “kryssa” för att patienten eventuellt INTE skall ha provförpackning först!