Skyddar mot biverkningar av cellgifter

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett nytt läkemedel som skyddar mot biverkningar vid cancerbehandling. Samtidigt förstärker det effekten mot tumören.

18 jan 2013, kl 12:16
0

Mangafopidir används som kontratsmedel vid magnetkameraundersökningar. Men farmakologer vid Linköpings universitet upptäckte att substansen även skyddade friska celler i samband med cancerbehandling. Genom cell- och sedan djurförsök testade forskarna att ge cellgifter som mössen fick mangafodipir. Tumörbildningen minskade samtidigt som de vita blodkropparna skyddades. 

Men en stor del av manganet i substansen frisattes och den positiva effekten avtog.
– Vi gjorde då om substansen och ersatte en del av manganet med kalcium. Det gav ett stabilare komplex som visade sig vara ännu bättre på att skydda celler och dessutom öka anticancereffekten, säger professor Rolf G.G. Andersson, i ett pressmeddelande.

Resultaten av en mindre studie har publicerats i tidskriften Translational Oncology. Nu ska läkemedelsföretaget Pledpharma testa effekten i en internationell fas II-studie på patienter med tjocktarmscancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng