Annons
Satsar på mRNA-vaccin mot bältros
Foto: istock

Satsar på mRNA-vaccin mot bältros

Läkemedelsföretagen Pfizer och Biontech fortsätter sitt samarbete och tar nu fram ett mRNA-vaccin mot bältros.

11 jan 2022, kl 07:53
0

Företagen Pfizer och Biontech har startat ett nytt gemensamt projekt, denna gång för att få fram ett mRNA-vaccin mot bältros. De går därmed vidare med det framgångsrecept som snabbt ledde fram till ett effektivt vaccin mot covid-19.

I ett pressmeddelande förklarar företagen att vaccinkandidaten mot viruset herpes zoster som orsakar bältros ska bygga på samma mRNA-plattform från Biontech som covid-19-vaccinet Comirnaty. Pfizer kommer att bidra med sin teknologi för att ta fram vaccinets antigen, det ämne i vaccinet som kroppens immunförsvar reagerar på.

Delar på kostnader och vinster

Enligt planerna ska kliniska studier av vaccinkandidaten inledas redan under andra halvan av 2022.

Samarbetsavtalet mellan parterna säger att Pfizer får rätt att marknadsföra det tänkta bältrosvaccinet i alla länder utom Tyskland, Turkiet och vissa låginkomstländer. I de länderna ska i stället Biontech ha marknadsrättigheterna. Företagen ska enligt avtalet dela på både utvecklingskostnader och eventuella framtida vinster.

– Pfizer och Biontech utvecklade tillsammans världens första mRNA-vaccin som gav ett säkert och effektivt verktyg mot covid-19 – den mest förödande pandemin på hundra år, säger Pfizers forskningschef Mihcael Dolsten i pressmeddelandet.

– Med den här överenskommelsen fortsätter vi vår upptäcktsresa tillsammans genom att utveckla mRNA-teknologin för att tackla ännu en hälsoutmaning för vetenskaplig innovation.

Drabbar främst äldre

Bältros är vanligast bland personer som fyllt 50 år, men kan drabba alla som haft vattkoppor. Bältros orsakas av vilande virus som finns kvar i kroppen under lång tid efter en infektion med vattkoppor.

Sjukdomen ger vanligen smärta och utslag i form av blåsor. Typiskt är att blåsorna lägger sig som ett band på ena sidan av kroppen, men de kan komma även på andra ställen på kroppen. En vanlig komplikation är postherpetisk neuralgi med nervsmärta som finns kvar mer än tre månader.

Två vacciner på marknaden

Det finns i dag två vacciner mot bältros. Det ena, Zostavax, innehåller levande försvagat virus. Det andra, Shingrix, är ett nyare, mer effektivt vaccin som består av antigen (virusproteiner och proteiner från infekterade cellers yta) och hjälpämnen.

I Sverige har regionernas gemensamma organ NT-rådet rekommenderat vården att avvakta med att använda Shingrix tills Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gjort en hälsoekonomisk utvärdering.

Folkhälsomyndigheten ska under 2022 återuppta en vilande utredning om att eventuellt införa bältrosvaccinering som ett särskilt nationellt vaccinationsprogram för äldre.