Säkrare förpackningar

Standardiserade förpackningar är ett sätt att minska risken för förväxling av mediciner. Nu ska en pilot med krav på sådana testas.

12 sep 2012, kl 15:46
0

Vid upphandling av cifalosporiner ska det nya kravet testas

Projektet för att minska risken för läkemedelsförväxlingar i vården har tagit fram ett färdigt förslag på hur förpackningarna kan se ut för att undvika förväxlingar.

Meningen är nu att det standardiserade utseendet ska prövas vid nästa upphandling av cefalosporiner och elektrolyter.

– Vi lägger till ett skallkrav om att förpackningen ska se ut på det angivna sättet om man vill lägga ett anbud, säger Bo Claesson på Sveriges Kommuner och Landsting och som ingått i arbetsgruppen.

Den godkända förpackningens framsida är indelad i två fält, där det i det övre bara ska finnas information som behövs för att identifiera och administrera läkemedlet.

I det nedre fältet kan företaget ha sin logotyp eller ett mönster.

Substansnamnet ska vara lättläst, skrivet med svart mot vit bakgrund. Så kallad Tallman lettering ska användas på läkemedelsnamn där första och sista delen i substansnamnet är lika. Vid en upphandling av cefalosporiner är till exempel läkemedlen cefuroxim, cefatoxim och ceftazidim aktuella. Med Tallman lettering skrivs leden som skiljer åt med stora bokstäver, cefUROXim, cefOTAXim och cefTAZIDim.

Det är inte klart om den första upphandlingen ska ske som en nationell upphandling eller om man låter några landsting pröva. Men enligt Bo Claesson lutar det idag åt att man gör en nationell upphandling.

– Men SKL har ju sedan en tid en projektgrupp, ELIS, effektivare läkemedelsupphandling i samverkan, som bildats för att göra just nationella upphandlingar. Det lutar åt att de får ta hand om den här piloten.

I en första omgång handlar det alltså om slutenvårdspreparat, de standardiserade förpackningarna kommer alltså inte att finnas på några apotekshyllor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng