Annons

Säkert med flertalet läkemedel under amning

Bara en liten del av läkemedlen behöver undvikas av ammande mödrar. Det visar en amerikansk rapport.

30 aug 2013, kl 10:22
2

Mödrar får ofta rådet att sluta amma eller att avbryta medicinering under amning på grund av risken för biverkningar hos barnet. Det är onödigt i många fall eftersom de flesta läkemedel inte går över i bröstmjölken i tillräckligt höga nivåer för att påverka barnet, menar forskare i en amerikansk rapport som publicerats i tidskriften Pediatrics. Rapporten visar bland annat att de flesta vacciner är säkra, med undantag för vaccin mot smittkoppor och gula febern.

Enligt de amerikanska forskarna överstiger nyttan med amning riskerna med läkemedelsbehandling i många fall. Men vissa läkemedel bör undvikas eller användas med varsamhet. Exempel på sådana är vissa antidepressiva, ångestdämpande och antipsykotiska läkemedel. Ammande bör också undvika somliga smärtstillande och många läkemedel för att behandla alkoholberoende. Läkemedel med lång halveringstid är också något ammande bör se upp med.

Forskarna menar även att det saknas bevis för säkerhet och effektivitet hos läkemedel som stimulerar bröstmjölksproduktion. 

Forskarna tar också upp att många kvinnor använder naturläkemedel trots att det saknas information om säkerhet och effektivitet.  Enligt rapporten bör ammande kvinnor inte använda afrodisiakumet yohimbe då det finns rapporter om dödsfall associerade med bruk av det medlet. Även johannesört bör undvikas, då det kan orsaka kolik, dåsighet och håglöshet hos spädbarn. Kosttillskott av järn och vitaminer är däremot ok, men den dagliga dosen ska inte överskridas.

Enligt forskarna bör läkare konsultera amerikanska NIHs databas Lactmed när det gäller amning och läkemedel innan de råder kvinnan att sluta medicinera eller amma.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer