Aknemedel subventioneras

Isotretinoin Orifarm ingår nu i högkostnadsskyddet. TLV har prioriterat ärendet eftersom många patienter riskerade att få betala hela kostnaden för läkemedlet själva.

30 aug 2013, kl 10:08
1

Roaccutan används mot svår akne men eftersom det kan orsaka allvarliga fosterskador har det inte varit godkänt i Sverige. Det har då skrivits ut på licens från Läkemedelsverket. Förra året beviljades cirka 7 800 licenser på Roaccutan i Sverige.

I somras godkände Läkemedelsverket en generisk variant på isotretinoin, Isotretinoin Oripharm. Det innebar att Roaccutan som också innehåller isotretinoin, inte längre fick förskrivas på licens. Det fanns inte heller något likvärdigt aknemedel i högkostnadsskyddet, och det fanns därför en risk att patienterna skulle tvingas betala hela kostnaden för sin medicin själva.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket prioriterade därför ärendet och har nu beslutat att Isotretinoin Oripharm ska ingå i högkostnadsskyddet. TLV bedömer att behandling med Isotretinoin Orifarm vid akne är lika effektivt som behandling med Roaccutan. Myndigheten anser att kostnaden är mycket låg för den nytta patienterna får med behandlingen.

– Vi agerade skyndsamt och på första nämndmöte efter sommaruppehållet konstaterade man att det nya läkemedlet är kostnadseffektivt och ska ingå i förmånen, säger TLVs nya generaldirektör Sofia Wallström, i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller från den 31 augusti.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng