Annons

Tidsödande värdera klinikmedel

TLVs och NLTs hälsoekonomiska bedömningar och rekommendationer av slutenvårdsläkemedel kan bli bättre. Det menar myndigheten för vårdanalys i en rapport.

30 aug 2013, kl 11:32
0

Annons

I slutet av 2010 fick Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i uppdrag av regeringen att ta fram en försöksverksamhet för nationella hälsoekonomiska bedömningar av slutenvårdsläkemedel. NLT inom Sveriges Kommuner och Landsting fick i uppdrag att välja ut läkemedel och lämna rekommendationer till landstingen baserat på TLVs bedömning.

Nu har myndigheten för vårdanalys utvärderat processen och lämnat över en delrapport till regeringen. I rapporten konstateras att både landstingen och läkemedelsföretagen anser att det är värdefullt med hälsoekonomiska kunskapsunderlag för slutenvårdspreparat. Underlagen kan stimulera till en ökad användning av kostnadseffektiva läkemedel.

Men i rapporten konstateras även att NLT i sin nuvarande form varken har mandat, bemanning eller finansiering för uppdraget. NLT är ett samverkansorgan inom SKL och därför omfattas de inte av flera av landstingens regelverk om till exempel transparens och insyn.

Det saknas dessutom transparens i processen då varken TLV eller NLT ger någon information om när kunskapsunderlagen respektive rekommendationerna förväntas vara färdiga. Vårdanalys menar även att handläggningstiderna är för långa och patientinvolveringen bristfällig.  

Vårdanalys anser att TLVs kunskapsunderlag är efterfrågade och håller hög kvalitet, men att de kan bli bättre. Exempel på förbättringsområden är TLVs redovisning av de osäkerheter som finns i analyserna samt hur man beräknar produktionsbortfall för patienter som har nedsatt eller förlorad arbetsförmåga.

Vårdanalys ska lämna en slutrapport till regeringen senast den 15 april nästa år. I den ska myndigheten utvärdera effekterna av försöksverksamheten och göra en sammantagen bedömning av nyttan med hälsoekonomiska bedömningar av slutensvårdsläkemedel. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng