Annons

Billigare med nytt ögonläkemedel

Läkemedlet Eylea mot våt åldersrelaterad makuladegeneration är en betydligt billigare behandling än Lucentis enligt en beräkning av TLV.

2 sep 2013, kl 10:41
1

Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV har gjort en hälsoekonomisk bedömning av det nyligen godkända läkemedlet Eylea, aflibercept, mot AMD.

Enligt TLV ger behandling med Eylea en kostnadsminskning på 117 000 kronor per patient med en behandling som pågår under cirka två år.
Kostnadsminskningen beror bland annat på att det nya läkemedlet inte behöver injiceras lika ofta som Lucentis, ranibizumab.
Sedan några år tillbaka har användningen av Avastin, bevacizumab, vid behandling av AMD ökat. Avastin är inte godkänt för behandling av ögonsjukdomen men studier har visat på likvärdig effekt mellan Lucentis och Avastin och det senare är betydligt billigare.

Läkemedelsverket anser dock att kunskapen om Avastin vid behandling av AMD är bristfällig. TLV har därför i sin rapport inte gjort någon hälsoekonomisk jämförelse mellan Avastin och Eylea.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Novartis kommenterar TLVs undersökning: I verklig användning innebär ett val av Lucentis besparingar på mellan 25 000 och 63 000 kronor per patient.

    De uppgifter om besparingar på 117 000 kronor som bland annat återgetts här baseras på en kalkyl med månatliga injektioner med Lucentis år 1, vilket inte är i enlighet med vare sig godkänd posologi någonstans inom EU, eller faktisk användning i klinisk praxis. Publicerade data över användning av Lucentis i klinisk praxis visar att av 370 undersökta svenska patienter behandlades inte en enda med 12 injektioner under första året. TLVs beräkning är med andra ord fullständigt hypotetisk och i praktiken vilseledande.

    Ur svenskt perspektiv är det betydligt mer intressant att fokusera på hur Lucentis faktiskt används på svenska kliniker. Detta har även TLV tagit upp i rapporten, och skulle enligt deras egen siffror leda till en kostnadsbesparing per patient om mellan 25 544 kr (totalkostnad) och 63 178 kr, (läkemedelskostnad + övriga sjukvårdskostnader), vid användande av Lucentis, vilket är en minst sagt slående skillnad mot den siffra som lyfts fram. / Nicklas Rosendal, Kommunikationschef, Novartis

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng