Rubriken antyder något annat

Anmäld: Recip
Anmälare: Nycomed
Ärende: Kalcipos-D
Ärendenr: W558
Utgång: Fälld

22 jan 2004, kl 15:49
0

Annons

Nycomed (N) anmälde Recip (R) för annonsen om Kalcipos-D tuggtabletter. I annonsens rubrik framhålles att nio av tio föredrar att svälja sin kalciumtablett. N menar att påståendet inte är vetenskapligt förankrat och hänvisar till en marknadsundersökning. Den undersökte om personer äldre än 45 år föredrog en tugg- eller en sväljtablett vid regelbunden profylaktisk läkemedelsbehandling av hypertoni ? inte osteoporos. N menar att läsaren får intrycket att siffran 9 av 10 gäller Recips tabletter och inte tabletter generellt sett.

Vidare har R enligt N inte tagit hänsyn till kalcium/vitamin D3-tabletters storlek. Då dessa är mycket större än den genomsnittliga tabletten blir en sådan marknadsundersökning missvisande.

Recip (R) å sin sida menar att syftet med annonsen är att visa på preferenser för olika beredningsalternativ för kalcium+D-vitamin-tabletter. För det menar R att man visst kan använda en välgjord marknadsundersökning, i likhet med vetenskapliga studier.

IGM går dock helt och hållet på Nycomeds linje och menar att rubriken med ?nio av tio? ostridigt förmedlar uppfattningen att det gjorts någon slags undersökning på kalciumtabletter. Då undersökningen har gjorts på ett helt annat sätt blir rubriken ovederhäftig och försåtligt vilseledande.

IGM finner att Recip med den anmälda annonsen bryter mot artikel 4 och 11 i Regler för läkemedelsinformation. Därför åläggs Recip att betala en IGM-avgift om 60 000 kr.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng