Annons

Risperidon förhindrar fler återfall än haloperidol

Amerikanska forskare har visat att risperidon kan ha en fördel gentemot haloperidol både i effekt och när det gäller att förhindra återfall i schizofreni.

29 jan 2002, kl 12:28
0

Det har länge diskuterats om det nya dyrare risperidon (Risperdal) är effektivare än det äldre haloperidol (Haldol) i behandling av schizofreni. Nu visar en ny studie som publicerades i New England Journal of Medicine (2002;46:13) att risperidon kan vara effektivare än haloperidol när det gäller att förhindra återfall i schizofreni. Forskare vid universitetet i Washington, USA jämförde effekten av risperidon och haloperidol när det gällde att förhindra återfall hos 365 patienter med kliniskt stabil schizofreni. Den genomsnittliga behandlingstiden var 364 dagar i risperidonguppen och 238 i haloperidolguppen. Vid maximal klinisk effekt var den genomsnittliga dosen 4,9mg risperidon respektive 11,7 mg haloperidol.


Återfall uppträdda oftare i haloperidolguppen; 40 procent jämfört med 25 procent i risperidongruppen. Risken för återfall var enligt den beräkning forskarna gjorde 34 procent för de som fick risperidon och 60 procent i gruppen som fick haloperidol.
Forskarna menar att den reducerade risken för återfall med rispeidon kan bero på att läkemedlet har bättre effekt och/eller tolereras bättre. Patienter som fick risperidon hade generellt både tidiga och sena förbättringar av symtom liksom mindre extrapyramidala symtom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng