Ramipril skyddar mot stroke oavsett blodtryckssänkning

Nya data ur Hope-studien bekräftar att ACE-hämmaren ramipril är bättre jämfört med placebo på att skydda mot stroke. Det presenterades på American Stroke Associations internationella konferens som avslutades den 9 februari.

14 feb 2002, kl 14:20
0

I den nya specifika undersökningen av stroke minskade risken för icke dödlig stroke med 24 procent och dödlig stroke med 61 procent. Dock, påpekades vid presentationen, var antalet patienter ganska litet, 17 patienter i ramiprilgruppen mot 44 i placebogruppen. Risken för återkommande stroke minskade med 33 procent, ischemisk stroke med 36 procent och hemorragisk stroke med 26 procent.

Forskarna fann även att patienter som fick ramipril, som drabbades av en stroke, fick lindrigare skador än de som fick placebo.

Under presentationen hävdades att resultaten inte helt och hållet kan förklaras med enbart systolisk blodtryckssänkning, som var marginella 3,3 mm Hg. Frågan är kontroversiell och jämfört med andra studier borde sänkningarna varit runt 13 procent för stroke och 5 procent för hjärtinfarkt. I Hope var sänkningarna 32 procent respektive 20 procent.

När forskarna analyserade placebogruppen och en blodtryckssänkning om 3,3 mm Hg, visade det sig att de hade en riskminskning för stroke på 7 procent och för hjärtinfarkt på 6 procent.

? Här finns något annat, förutom blodtryckssänkningen, som ger den kraftiga strokeminskningen, sa Jeffrey Probstfield under presentationen.

De nya resultaten kommer att publiceras i British Medical Journal.

För två år sedan, när Hope-studien publicerades i Lancet, med extra positiva resultat för diabetiker, gick American Heart Association ut med en ny rekommendation att alla med hypertoni och diabetes skulle behandlas med ramipril för att minska risken att patienten drabbas av stroke. I Hope-studien rapporterades 32 procents reduktion i strokerisk.

I Hope-studien fick 9297 patienter med vaskulär sjukdom eller diabetes och minst en ytterligare riskfaktor ramipril eller placebo. Patienterna följdes i mellan fyra och sex år. Studien avbröts i förtid på grund av fördelaktiga resultat till ramiprils fördel. I den kombinerade primära variabeln kardiovaskulär död, hjärtinfarkt eller stroke minskade risken med 21 procent, från 17,5 procent i placebogruppen till 13,9 procent i ramiprilgruppen (p=0,000002).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng