Positivt för ny antikropp

En jämförande studie visar att en ny antikropp är bättre än Mabthera för personer med KLL.

13 jan 2014, kl 13:19
0

Positivt för ny antikropp mot KLL. iStockphoto.

Det är en studie publicerad i NEJM där forskare jämfört läkemedlet Mabthera (rituximab) med antikroppen obinutuzumab hos patienter med kronisk lymfatisk leukemi, KLL. Det är sedan tidigare känt att Mabthera kan förlänga livet hos patientgruppen och studien visar att obinutuzumab (även kallad GA101) kan öka den ytterligare.

Båda preparaten verkar genom att bilda till CD20-receptorn på ytan av vissa blodceller och på så vis förstöra dem men binder till målproteinet på olika sätt. I studien ingick 781 äldre patienter med tidigare obehandlad KLL. Deltagarna slumpades till att få behandling med rituximab eller obinutuzumab, båda i kombination med klorambucil. En tredje grupp behandlades med enbart klorambucil.

Resultaten visar att obinutuzumab bromsade utvecklingen av sjukdomen mer effektivt än rituximab. Mediantiden till försämring i sjukdom var 26,7 jämfört med 15,2 månader. Andelen av patienterna som fått en total avsaknad av tumörceller i benmärgen var 20,7 procent i gruppen som fick obinutuzumab plus klorambucil jämfört med 7,0 procent ibland dem som fått rituximab plus klorambucil.

Behandling med enbart klorambucil gav ett betydligt sämre resultat. Studien har finansierats av Roche som marknadsför Mabthera och som också ligger bakom obinutuzumab. I november godkändes obinutuzumab  i USA under namnet Gazyva. Roche har också ansökt om godkännande i EU.

I Sverige insjuknar 4-500 personer i KLL varje år och det är den vanligaste leukemiformen hos vuxna.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng