Positiva resultat för studie med zikavaccin

Positiva resultat för studie med zikavaccin

En vaccinkandidat har testats i en studie på 40 friska individer. Alla utvecklade antikroppar mot zika.

6 okt 2017, kl 06:00
0

Företagen som utvecklar vaccinet är amerikanska Inovio Pharmaceuticals och det koreanska laboratorieteknikföretaget Gene one life science. Samtliga av de 40 personer som ingick i studien utvecklade antikroppar mot zikavirus efter tre doser av vaccinet, rapporterade forskarna enligt nyhetssajten Pharmatimes.

Som Läkemedelsvärlden.se tidigare skrivit om, är vaccinkandidaten ett DNA-baserat vaccin. Det innebär att det till skillnad från vanliga vaccin, som antingen innehåller avaktiverade eller döda versioner av virus, enbart innehåller en plasmid med DNA som kodar för specifika zikavirusprotein.

Eftersom DNA-partiklar är relativt stora ges vaccinet med en speciell teknik, så kallad elektroporering. I samband med att vaccinet injiceras genom huden ges också korta elektriska pulser som skapar tillfälliga hål i cellmembranet så att DNA-vaccinet kan tas upp av cellen. Väl inne får DNA-vaccinet cellen att producera immuntriggande proteiner.

Andra bolag är i arbete med att utveckla traditionella, virusbaserade zikavaccin. Sanofi avslutade utvecklingen av sin kandidat i förra månaden. Takeda är fortfarande i utvecklingsfas av sin kandidat, rapporterar Pharmatimes.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng