Personalen positiv till
generisk förskrivning

Personalen som medverkat i försöket med generisk förskrivning i Västra Götaland är överlag mycket positiva. Nästan 90 procent av förskrivarna och drygt 70 procent av apotekspersonalen anser det vara ett bra system, enligt den uppföljande enkäten.

12 okt 2004, kl 11:52
0

Annons

Nästan nio av tio läkare och sjuksköterskor som var med i försöket med generisk förskrivning i Västra Götaland vill att systemet permanentas. Det visar en uppföljande enkätundersökning som professor Sten Iwarson ordförande i läkemedelskommittén i Göteborg gjort.

?Jag är faktiskt lite förvånad över att man överlag är så positiva, säger Sten Iwarson.

? Läkare brukar vara konservativa av naturen, men de förstod direkt att det här är en bra grej.

Av 28 distriktsläkare sade sig 24 stycken vara ganska eller mycket positiva till ett införande av generisk förskrivning i Sverige. 100 procent av tio tillfrågade psykiatriker var också positiva och 87 procent av de tillfrågade sköterskorna.

Även apotekspersonalen var överlag positiva till försöket, 73 procent av de som svarade på enkäten ansåg generisk förskrivning vara bra.
Att apotekspersonalen var något mindre entusiastisk tror Sten Iwarson beror på att det blev ett extraarbete för dem. Inget av de deltagande apoteken hade någon form av elektroniskt stöd i expeditionsarbetet.

Försöket har pågått mellan april och september i år på sex vårdcentraler, två sjukhuskliniker och 13 apotek i Västra Götaland.

Sten Iwarson hoppas att systemet med generisk förskrivning införs inom några år i Sverige. I väntan på detta får nu de vårdcentraler och apotek som ingick i försöket återgå till den vanliga ordningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng