Annons

På tisdag kommer besked om HPV-vaccin

Socialstyrelsens beslut om HPV-vaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet har skjutits på framtiden hela hösten. Men nu har myndigheten bestämt sig, och beslutet offentliggörs på tisdag.

21 feb 2008, kl 12:47
0

Annons

HPV-vaccin har varit en het fråga ända sedan lanseringen av Gardasil, och inte blev det lugnare när konkurrenten Cervarix kom in på marknaden.
Det viktiga besked alla nu inväntar är om samhället ska bekosta en allmän vaccinering med HPV-vaccin.
En rapport från europeiska smittskyddsinstitutet ECDC ställer sig positiv till en sådan (läs artikel). Och i samband med att danska myndigheter beslutat ge gratis vaccin till danska flickor gick Smittskyddsinstitutets generaldirektör ut och förspråkade att staten ska ge gratis vaccin även här. Storbritannien var också tidigt ute med ett beslut om att införa allmän vaccinering, andra länder till exempel Norge har skjutit upp beslutet i väntan på bättre hälsoekonomiskt underlag.
Men frågan är inte enkel, vilket Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) poängterade i ett uppmärksammat debattinlägg för några veckor sedan. Långtidsutvärderingar finns ännu inte, och därför är det svårt att värdera patientnyttan, anser SBU.

 

På tisdag, den 26 februari, offentliggör Socialstyrelsen sitt beslut.